Cara Menaikkan Tekanan Darah Rendah

by KertasPaper · 3 comments

Tekanan darah merujuk kepada tekanan yang dikenakan oleh darah pada pembuluh arteri darah ketika darah di pam oleh jantung keseluruh anggota tubuh badan manusia. Tekanan darah di buat dengan mengambil dua ukuran dan biasanya diukur seperti berikut – 120 /80 mmHg. Nombor atas (120) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Ia dipanggil tekanan sistolik. Nombor bawah (80) menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman.

Ia dipanggil tekanan diastolik. Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda rehat dan dalam keadaan duduk atau baring.

Sekiranya tekanan darah didapati sentiasa lebih tinggi dari kadar biasa secara berlarutan seseorang itu dikatakan mengalami masalah darah tinggi. Pesakit darah tinggi mesti sekurang-kurangnya mempunyai tiga bacaan tekanan darah yang melebihi 140/90 mmHg semasa berehat.

Berikut merupakan cara-cara untuk meningkatkan tekanan darah..

1. AIR PUTIH

Minum air putih dalam jumlah yang cukup banyak antara 8 hingga 10 gelas sehari.

 


2. KOPI

Sesekali minum kopi agar dapat meningkatkan degupan jantung sehingga tekanan darah akan meningkat.

 

3. GARAM

Mengambil makanan yang cukup mengandungi kadar garam yang betul.

 

4. BAYAM

Untuk sayur, perbanyak mengambil bayam kerana bayam bagus untuk mengatasi tekanan darah rendah. Selain itu, coklat, lada, hati ayam kampung/sapi/kambing, mentega, dan keju katanya juga bagus untuk orang yang menderita tekanan darah rendah.

5. SATE KAMBING

Mengenai gambaran masyarakat yang sebahagian besar beranggapan bahawa dengan mengambil daging kambing bagi penderita hipotensi dapat meningkatkan tekanan darah sebenarnya belum jelas, Namun dibenarkan kalau hal itu akan meningkatkan kandungan haemoglobin (Hb) dalam darah. Sekali lagi harus dipahami bahwa tekanan darah rendah ertinya bekalan darah tidak maksima keseluruh bagian tubuh. Haemoglobin (Hb) rendah adalah bererti bahwa kandungan Hb sebagai zat pengikat oxygen dalam darah memiliki kadar rendah yang akibatnya penderita boleh pucat (anemia), pening , merasa cepat lelah dan sebagainya.

Alam Informasi

Bedah Arab Murah $2.95 .Com from GoDaddy!

Kerja Dirumah: Pekerja Part-Time Di Perlukan
Mempunyai Masalah Rambut Gugur?
Masalah GIGI KUNING?

Incoming search:

ubat darah rendah,yhs-fullyhosted_003,petua tekanan darah rendah,makanan untuk tekanan darah rendah,makanan untuk darah rendah,ubat tekanan darah rendah,petua menaikkan tekanan darah,tekanan darah rendah cara atasi,cara nak atasi tekanan darah rendah,cara menaikkan tekanan darah rendah,cara menaikkan tekanan darah,petua mengatasi tekanan darah rendah,petua ubat darah rendah,makanan sesuai untuk tekanan darah rendah,darah rendah,tips mengatasi darah rendah,CARA MENAIKKAN HB DARAH,tips naikkan tekanan darah,panduan makan untuk pesakit tekanan darah rendah,naikkan hb darah,naikan tekanan darah,makanann untuk tambah hb,petua merawat tekanan darah rendah,petua naikkan tekanan darah rendah,tekanan darah rendah,supplement untuk tekanan darah rendah,senaman boleh petua petua naikkan hb darah,sate kambing untuk darah rendah,rawatan tekanan darah rendah,rawatan berkesan pesakit tekanan darah rendah,tekanan darah rendah rawatan segera,tips menaikkan tekanan darah,petua untuk tekanan darah rendah,makanan untuk orang yang darah rendah,cara merawat tekanan darah rendah,cara meningkatkan tensi darah,cara meningkatkan tekanan darah rendah,cara mencegah tekanan darah rendah,cara menambah tekanan darah rendah,cara menaikkan darah rendah bagian bawah,cara kawal tekanan darah rendah,CARA CEPAT UNTUK MENINGKATKAN HB RENDAH,cara atasi tekanan darah rendah,bauh baik naikkan tekanan darah,AYAT AL QURAN UNTUK UBATI DARAH RENDAH,cara merawat tekanan darah rendah secara traditional,cara nak naikkan tekanan darah rendah,makanan untuk meningkatkan hb,makanan untuk menaikkan tekanan darah,makanan untuk menaikkan darah rendah,MAKANAN untuk menaikka tekanan darah rendah,makanan tekanan darah rendah,makanan sesuai untuk darah rendah,Makanan peningkatan tekanan darah,MAKANAN MENINGKATKAN TEKANAN DARAH,makanan apa untuk meningkatkan tekanan darah rendah,KOPI O CAMPUR MARJERIN UNTUK DARAH RENDAH,darah rendah pemakanan,air untuk tambah hb darah

{ 2 comments… read them below or add one }

norhaida July 5, 2012 at 6:55 pm

minta izin share dalam blog saya…sangat berguna untuk rujukan sy dn kawan2…sy credit ke blog ni ok…=)

Reply

kenariputih February 23, 2013 at 6:51 pm

wah, lepas baca artikel ni saya faham jugak sikit2 pasal tekanan darah rendah. ia berkait dengan jantung rupanya. lama dah saya xminum kopi. tapi dulu kopi is my fave. mmg rasa hangat jer lepas minum kopi dan rasa lebih tenaga!

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Untuk Lelaki Download Disini Percuma !!!

Super Isteri - Untuk Wanita Sahaja

Previous post:

Next post: